مشکلات ارتباطی شامل مشکلات مداوم مربوط به زبان و گفتار است. در زیر به عوامل موثر بر روابط بین فردی می پردازیم:

عوامل موثر بر روابط بین ‌فردی

گوش دادن فعال

گوش دادن با شنیدن فرق دارد ، زیرا شنیدن امری است غیر ارادی و شامل تمام صداهایی می ‌شود که همواره از محیط دریافت می‌ کنیم. گوش‌ دادن فعال مهارتی است که فرد با کسب آن می‌ آموزد چگونه به پیام‌ های کلامی و غیر کلامی گوینده توجه نماید تا درک معانی و فهم احساسات دقیق ‌تر حاصل شود. مثلاً یک مدیر موفق ، برای تضمین اطلاعات صعودی « از زیر دست به بالا‌ دست » از مهارت گوش ‌دادن استفاده می ‌کند چرا که توانایی خوب ‌گوش ‌دادن مدیر می ‌تواند ، برای آن‌ که زیر دستان به گزارش پیام ‌ها ادامه دهند، اعتماد را در سیستم به ‌وجود آورد.
در ‌عین ‌حال ، برای ایجاد و حفظ روابط خوب و مطلوب و جلوگیری از اختلاف نظرها ، کشمکش ‌ها و سوء ‌تفاهم باید دقیق شنیدن را آموخت و به‌ کار بست.

اهمیت ‌دادن:

یعنی بتوانیم به احساسات ، صحبت ‌ها و خواسته ‌های فرد مقابل توجه نشان دهیم. زمانی روابط بین ‌فردی تقویت می‌ شود که با توجه به توان و ظرفیت خود در مقابل عملکردهای دیگران رفتار و واکنش مناسبی داشته باشیم.

سؤال‌ کردن:

پرسیدن ، متداول ‌ترین و در عین حال ساده‌ ترین مهارت ‌هاست. زیرا پرسیدن علاوه ‌بر شفاف‌ سازی پیام ، باعث برانگیختن تفکر افراد می‌ شود. به‌ خاطر داشته باشیم طرح سؤال‌ های مکرر ، به ‌قصد مچ ‌گیری ، نه ‌تنها به تقویت رابطه بین‌ فردی کمک نمی ‌کند ، بلکه باعث تضعیف و مختل‌ شدن آن نیز می‌ شود.

احترام گذاشتن:

یعنی پذیرفتن و گرامی ‌داشتن بی‌قید‌ و شرط دیگران با وجود تفاوت‌ هاست. با دیگران به‌ گونه ای رفتار کنیم که احساس کنند برایشان ارزش و احترام قائل هستیم. یکی از نشانه های احترام گذاشتن و رعایت مقررات موقعیتی است که در آن قرار می ‌‌گیریم.

ابراز وجود:

از جمله مهارت ‌های مهم در برقراری ارتباط ، ابراز وجود است که شامل بیان افکار ، احساسات ، اعتقادات و حقوق خویش است. بدیهی است افرادی‌ که خجالتی و کم‌ رو هستند در ابراز وجود بیش از دیگران با مشکل رو ‌به ‌رو می ‌شوند.

نه گفتن:

مهارتی است که فرد بتواند در مقابل درخواست دیگران که برایش مقدور نیست و تمایل به انجام دادنش ندارد از کلمه « نه » استفاده کند. کسانی که از قدرت نه گفتن عاجز باشند همواره در روابط درون‌ فردی و بین‌ فردی خود با دیگران با مشکل رو به ‌رو شده و از ارتباط خود احساس امنیت و خرسندی نمی‌ کنند.

مشاوره‌ مشکلات ارتباطی و مشاوره بین‌ فردی، به‌ شما کمک می ‌کند مهارت ‌های خود را افزایش و تقویت کنید و متوجه کمی ‌و‌ کاستی خود در روابط بین ‌فردی شوید.